Concurs Biodiversitate

Természetvédelmi csapatverseny 2012

Galéria

Természetvédelmi verseny
Természetvédelmi verseny
Természetvédelmi verseny
Természetvédelmi verseny
Természetvédelmi verseny
Természetvédelmi verseny
Természetvédelmi verseny

Biodiverzitás a környékünkön     

Elektromos napenergia-hasznosítás

Célja:
Megismertetni a tanulókat lakóhelyük és környékük természeti értékeivel, felhívni figyelmüket azok biológiai sokszínűségére, a természet- és környezetvédelem fontosságára, a zöld energiákban rejlő lehetőségekre
KIK?: Elsődlegesen Hargita megyei (de nem kizárólag) iskolák 5-8 osztályos tanulói, 3 fős csapatba szerveződve, minden csapat nevet választ magának. A csapatok összetétele lehet vegyes, különböző korosztályú tanulókból is állhat, de kötelezően ugyanabból az iskolából. Minden csapatot egy tanár irányít. Egy tanár irányíthat több csapatot is.
MIT?: 2 fordulós természetvédelmi verseny csapatoknak. Első fordulóban dolgozatírás „Biodiverzitás a környékünkön” témakörben, második fordulóban napenergia felhasználási ötletek és működőképes kivitelezésük.
HOGYAN?:

  1. lépés: jelentkezés a korpa.verseny@yahoo.com e-mailcímen. Itt a települést, az iskola nevét, a csapatnevet, a tagok és az irányítótanár nevét kell bejegyezni, illetve a csapat email- és telefon elérhetőségét. Jelentkezési határidő április 30. (hétfő)  20 óra.
  2. lépés: a dolgozat megírása. Legfeljebb 13000 leütéssel várunk dolgozatokat környékbeli természetvédelmi területekről, természeti ritkaságokról, részletesen taglalva annak biológiai sokféleségét, saját képekkel, vagy ábrákkal illusztrálva. Kiemelten pontozzuk azon csapatokat, akik dolgozatából kitűnik, hogy csapatként meg is látogatták az illető természetvédelmi területet, természeti ritkaságot, saját élményeket is befoglalnak a dolgozatba. A dolgozatok beküldésének határideje május 14. (hétfő) 20 óra, kizárólag elektronikus úton, Word formátumban, max 23 megabyte méretben a korpa.verseny@yahoo.com címre. A dolgozatokat független, biológus szakemberek pontozzák.
  3. lépés: a résztvevők a Biodiverzitás világnapján, május 22-én, kedden 20 óráig e-mailben értesülnek az első forduló eredményeiről. A második fordulóhoz szükséges utasításokat ugyanekkor kapják a továbbjutók. Június közepéig gondolkodhatnak napenergiát felhasználó 12 V-os elektromos módozatokon, amiket működőképesre kell kivitelezni.
  4. lépés: június 23-án, szombaton megjelenni a parajdi Sószorosban a pályamunkák bemutatására, díjátadásra. Erre az alkalomra kérjük a döntős csapatokat, hozzanak magukkal egy-egy környékükre jellemző kőzetdarabot, azonosító kis leírással.

DÍJAK: Az első forduló díjazottjai Sószoros látogatást és az egész családukra érvényes jegyet kapnak a Korondi Séta ökoturisztikai programra. A második forduló nyertesei értékes, napenergiával kapcsolatos ajándékokat kapnak, ugyanakkor a működőképes pályamunkáikat kiállítjuk a Sószoros látogatói központban, ahol napelemek által termelt 12 V-os egyenárammal működésbe is helyezzük őket.

Határidők röviden:

Április 30. (hétfő) 20:00 – bejelentkezés (iskola neve, csapat neve, csapattagok neve, vezetőtanár neve, e-mail, telefonszám).

Május 14. (hétfő) 20:00 – dolgozatok beküldésének határideje e-mailen a korpa.verseny@yahoo.com címre.

Május 22. (kedd) 20:00 – az első fordulóban továbbjutottak kihirdetése a verseny honlapján.

Június 23. (szombat) – Parajd. Sószorosi Látogatói Központban a második forduló pályamunkáinak bemutatása, működésbe helyezése, Sószoros-túra, díjazás.

A dolgozat iránt támasztott követelmények:

A dolgozat terjedelme kb. 5 oldal (13000 leütés), az oldalszám bővülhet képek, ábrák beszúrásával, ezért kérjük betartani elsődlegesen a karakterek számát. Olvasható betűtípussal (Times New Roman, Arial), 12-es betűmérettel, másfeles sorközzel. A dolgozat mérete ne haladja meg a 23 megabyte-ot, Word formátumban

A szakirodalomból, adatközlőktől felhasznált információk esetén zárójelben meg kell jelölni a forrást (szerző családneve, évszám), a dolgozat végén pedig részletes listában feltüntetni a bibliográfiát (Szerző, évszám, cím, kiadó, helység).