Muntele și Canionul de Sare

Rezervația Muntele și Canionul de Sare din Praid

 

Canionul de Sare prezintă lumea sării la suprafață, diferitele forme de eroziune și procese specifice apariției sării la suprafață. Canionul este partea vizitabilă a Rezervației Muntele de Sare. Drumețul va putea parcurge traseul de vizitare de cca 1.5 km lungime oprindu-se la cele 9 puncte informative.

Accesul la Canionul de Sare: pe drumul din fața salinei se merge în direcția strandului, iar dincolo de strand, la cca 900 metri, visavis de centrul wellness se află intrarea în Canion, semnalat de banner și indicatoare. Traseul și punctele se pot consulta mai jos:

soszoros_canionul de sare

 1. Primul punct este ocna Iosif, prima mină de adâncime deschisă în Praid încă în 1762. Mina are aproape 90 m adâncime, iar sarea a fost ridicată cu ajutorul crivacului, un dispozitiv de ridicare antrenat de 4 perechi de cai.

 2. Ieșind din pădure ajungem în zona izvoarelor de sare, al căror apă saturată în sare precipită sarea pe crengile, pietrele, solul din jur. Apar forme asemănătoare boburilor de mazăre și cruste.

 3. La punctul trei se poate explora formarea și creșterea cristalelor de sare în băltoaca cu apă sărată.

 4. La punctul patru putem cunoaște stânca de sare ieșită la suprafață, care dă două răspunsuri diferite la precipitații: conopidele de sare și draperiile.

 5. Urcând pe poteca abruptă, ajungem pe coama uriașei pâlnii formate prin dizolvare, o dolină, care funcționează și ca ponor pe timpul ploilor. Este poate cea mai spectaculoasă parte a Canionului. De aici trebuie revenit pe malul pârâului la punctul 4.

 6. De-a lungul pârâulu apar versanții albi cu apariții masive de sare. La punctul 6 un amfiteatru întreg de lapiezuri ni se arată, partea superioară funcționează ca post de prognoză meteo.

 7. Punctul șapte prezintă creasta de sare, o formă ce este supus eroziunii pe ambii versanți. Creasta închide o serie de doline, urcarea pe creastă este strict interzisă.

 8. trecând pârâul pe podețul suspendat ajungem la băile trdiționale cu nămol sărat, folosit de localnici de sute de ani în tratarea afecțiunilor reumatice, ale aparatului nervos. Găsiți modul de îmbăiere cu nămol pe panoul informativ afișat pe vestiar. Vă rugăm respectați modul tradițional de folosire a nămolului. Este strict interzis mutarea nămolului din loc.

 9. La ultimul punct veți afla răspunsul la întrebarea cum reșește pârâul cu apă dulce să străbată Muntele de Sare fără să devină sărat sau să dispară în masiv.

TARIFE DE VIZITARE (tariful include și o hartă mică a traseului)

 • 6 Ron/pers pentru adulți
 • 4 Ron/pers pentru copii între 6-14 ani, și pensionari
 • gratis pentru copii cu vârsta sub 6 ani.

Discount pentru grupurile organizate: peste 20 persoane tariful este de 4 Ron/pers, include și ghidaj.

 

 Galerie

Sóhat és Sószoros
Sóhát és Sószoros
Sóhát és Sószoros
Sóhát és Sószoros
Sóhát és Sószoros
Sóhát és Sószoros
Sóhát és Sószoros
Sóhát és Sószoros